ЛІНГВОСТИЛІСТИЧНА ПАРАДИГМА МЕНТАЛЬНОСТІ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ В ПРОЗІ І.С. НЕЧУЯ-ЛЕВИЦЬКОГО - Мялковська, Л.М. (Studia Philologica, 2018)
У статті здійснено лінгвостилістичний аналіз ментального, культурно-освітнього простору українського суспільства другої половини ХІХ — початку XX ст. за художніми текстами І.С. Нечуя-Левицького. Виявлено, що основу аналізованої парадигми становить мовний образ європейського українця-інтелігента. Зроблено висновок про актуалізацію у ментальному, культурно-освітньому просторі тогочасного українського суспільства тематичного компонента «українська мова, культура, освіта».