ІДЕОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ БРИТАНСЬКОГО ПОЛІТИЧНОГО ДИСКУРСУ - Зубченко, О.С. (Studia Philologica, 2016)
У статті розкрито основні властивості ідеології як форми соціальної когніції, визначено її вплив на структуру політичного дискурсу. Ідеологічний аналіз британського політичного дис- курсу на матеріалі промови Д. Кемерона здійснено на основі визначення контекстуальної моделі комунікативної ситуації; основоположних ідеологій (або множинних ідеологічних особистостей), у тому числі професійної групової ідеології; особистих когнітивних моделей конкретних подій. Дослідження засвідчило, що політична промова є особистісним втіленням групової ідеології, яка характеризується взаємодією множинних ідеологічних особистостей мовця.