АРХАЇЧНІ ПРАВОВІ ТЕРМІНИ НА ПОЗНАЧЕННЯ ПРОВИНИ У ГЕРМАНСЬКИХ ТА СЛОВ’ЯНСЬКИХ МОВАХ - Федорова, А.О (Studia Philologica, 2016)
У статті встановлюються джерела архаїчних правових термінів на позначення провини у германських та слов’янських мовах. На матеріалі германських, слов’янських мов виводяться семантичні моделі, за якими відбувався розвиток зазначеного поняття. Лексеми, що мають безпосередній стосунок до ана- лізованих правових термінів, розглядаються з позицій порівняльно-історичного мовознавства. Пропо- новане дослідження ще раз на мовному матеріалі доводить взаємозв’язок таких інститутів, як право й релігія. Увага зосереджена на давніх правових термінах лексико-семантичної групи «провина», які сяга- ють і.-є. етимонів *ei- — «переслідувати, наступати», *(s)ker- — «вигинати, кривити, крутити» та прагерм. кореня *geld- — «платити, жертвувати».